Potrawa: Bulion z sarniny |
Składniki: Z kości sarniny młodych sztuk błon i po-więzi których nie udało się wykorzystać do gotowania zup można sporządzić esencjonalny bulion. Surowce potrzebne do otrzymania 1 litra bulionu: 1 5 kg kości po 10 dag marchwi pietruszki selera i cebuli (lub pora) 2 dag soli 1 liść laurowy 5 ziarnek ziela angielskiego. |
Sposób przygotowania: Kości umyć, porąbać i włożyć do garnka, dodać ścięgna, powięzi, wlać około 2 litrów zimnej wody i wolno doprowadzić do wrzenia. Wywar gotować na wolnym ogniu około 3 godzin, następnie dodać oczyszczone i wypłukane warzywa, przyprawy, sól i w dalszym ciągu gotować około jednej godziny. Wywar przecedzić (można zebrać tłuszcz) i wygotować (odparować) do objętości 1 litra. Bulion wlać do czystych i suchych małych słoiczków twistów, zamknąć wieczkami, wstawić do garnka i gotować (pasteryzować przez dwie godziny. Po 48 godzinach. słoiki ponownie pasteryzować przez jedną godzinę. Po ostudzeniu sprawdzić dokładnie zamknięcia słoików, nakleić na nich karteczki z nazwą i datą sporządzenia. Słoiki z bulionem można przechowywać około 1 roku w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |