Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: SARNINA DUSZONA Z WERMUTEM 'PO FRANCUSKU
Składniki:
Składniki: 80 dag mięsa z łopatki lub udźca sarny
daniela lub jelenia.10 Jag słoniny
10 dag cebuli
5 dag marchwi.1 gałązka selera naciowego• 1 dag masła
SO ml oliwy
100 ml wermutu
1l1 kostki rosołowej
1 szklanka wody
. 50 ml śmietany
sól
pieprz
cukier Zalewa octowo-jarzynowa:100 ml octu
400 ml wody
po 5 dag marchwi
pietruszki i selera.10 dag cebuli
?-3 ziarna ziela angielskiego. 1-2 )listki laurowe.
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: umyte, oczyszczone, opłukane i pokrajane jarzyny obgotować w sodzie, dodać. ocet i przyprawy, zagotować, ochłodzić, Umyte i osączone z wody mięso włożyć do emaliowanego lub porcelanowego naczynia, zalać zalewą, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2-4 dni. Po wyjęciu z zalewy mięso dobrze osączyć, na-trzeć solą i pozostawić na parę godzin w chłodnym miejscu, Warzywa oczyścić, opłukać, drobno pokrajać (rolet naciowy również. Mięso naszpikować słupkami słoniny, obsmażyć ze wszystkich strun na rozgrzanej oliwie, całość przełożyć do rondla, dodać rozdrobnione jarzyny i razem dusić pod przykryciem przez parę minut, dodać wino i dalej dusić. W trakcie duszenia w miarę potrzeby polewać przegotowani wodą i rozduszoną kostką rosołową: Pieczarki oczyścić umyć, osączyć z wody, drobno pokrajać i dodać do miękkiego mięsa i razem dalej dusić pod przykryciem na małym ogniu. Miękkie mięso wyjąć, pokrajać na porcje. Do sosu dodać śmietanę. doprawić do smaku solą, pieprzem, zagotować. Porcje mięsa podawać polane sosem z dodatkiem ziemniaków tzw. ..t wody, makaronem, cykorią, śliwkami marynowanymi, zieloną sałatą.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"