Potrawa: SARNINA DUSZONA Z WERMUTEM 'PO FRANCUSKU |
Składniki: Składniki: 80 dag mięsa z łopatki lub udźca sarny daniela lub jelenia.10 Jag słoniny 10 dag cebuli 5 dag marchwi.1 gałązka selera naciowego• 1 dag masła SO ml oliwy 100 ml wermutu 1l1 kostki rosołowej 1 szklanka wody . 50 ml śmietany sól pieprz cukier Zalewa octowo-jarzynowa:100 ml octu 400 ml wody po 5 dag marchwi pietruszki i selera.10 dag cebuli ?-3 ziarna ziela angielskiego. 1-2 )listki laurowe. |
Sposób przygotowania: Przygotować zalewę: umyte, oczyszczone, opłukane i pokrajane jarzyny obgotować w sodzie, dodać. ocet i przyprawy, zagotować, ochłodzić, Umyte i osączone z wody mięso włożyć do emaliowanego lub porcelanowego naczynia, zalać zalewą, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2-4 dni. Po wyjęciu z zalewy mięso dobrze osączyć, na-trzeć solą i pozostawić na parę godzin w chłodnym miejscu, Warzywa oczyścić, opłukać, drobno pokrajać (rolet naciowy również. Mięso naszpikować słupkami słoniny, obsmażyć ze wszystkich strun na rozgrzanej oliwie, całość przełożyć do rondla, dodać rozdrobnione jarzyny i razem dusić pod przykryciem przez parę minut, dodać wino i dalej dusić. W trakcie duszenia w miarę potrzeby polewać przegotowani wodą i rozduszoną kostką rosołową: Pieczarki oczyścić umyć, osączyć z wody, drobno pokrajać i dodać do miękkiego mięsa i razem dalej dusić pod przykryciem na małym ogniu. Miękkie mięso wyjąć, pokrajać na porcje. Do sosu dodać śmietanę. doprawić do smaku solą, pieprzem, zagotować. Porcje mięsa podawać polane sosem z dodatkiem ziemniaków tzw. ..t wody, makaronem, cykorią, śliwkami marynowanymi, zieloną sałatą. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |