Potrawa: Udziec jeleni z czosnkiem |
Składniki: 2 kg udźca 2 cebule 6 ząbków czosnku 150 g słoniny sól 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny pół szklanki czerwonego wina 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżeczka mąki 2 łyżki masła. |
Sposób przygotowania: Udziec oczyścić z błon, umyć, mocno wygnieść ręką, ułożyć w garnku, polać oliwą i sokiem z cytryny, obłożyć gęsto plasterkami cebuli, posypać drobno posiekanymi 3 ząbkami czosnku, wynieść w chłodne miejsce na 1-2 dni. Po wyjęciu z marynaty natrzeć roztartym z solą czosnkiem, naszpikować słoniną, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, obłożyć cebulą i czosnkiem z marynaty, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 2 godzin, często polewając stopionym masłem i skrapiając winem. Miękką pieczeń wyjąć, sos przetrzeć przez sito. Pieczeń włożyć do sosu, polać śmietaną rozkłóconą z mąką, wstawić na kilka minut do piekarnika, zapiec. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |