Potrawa: Udziec jeleni z sosem pikantnym |
Składniki: 2 kg udźca 150 g słoniny 1 cebula włoszczyzna 10 ziarenek jałowca 4 ziarenka pieprzu 2 goździki sól ćwierć łyżeczki mielonej papryki 1 łyżka soku z cytryny 2 szklanki mleka pół szklanki czerwonego wina 50 g suszonych śliwek 50 g łuskanych orzechów włoskich 1 kromka razowego czerstwego chleba 1 łyżka masła 1 łyżeczka mąki. |
Sposób przygotowania: Udziec oczyścić z błon, umyć, mocno wygnieść ręką, ułożyć w garnku, zalać mlekiem, wynieść na noc w chłodne miejsce. Po wyjęciu osuszyć, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i papryką, zostawić na 1-2 godziny w chłodnym miejscu. Pokrojoną w kostkę słoninę lekko przesmażyć w rondlu, dodać pokrojoną cebulę i włoszczyznę, korzenie i potłuczone ziarna jałowca, skropić lekko wodą i chwilę dusić. Udziec obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle, przełożyć do rondla, podlać winem i dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem. Śliwki namoczyć w niewielkiej ilości wody, zagotować, wydrylować i razem z wywarem dodać do pieczeni. Miękką pieczeń wyjąć, sos przetrzeć przez sito, dodać usiekane orzechy i starty chleb. Udziec włożyć do rondla i jeszcze chwilę trzy-mać na małym ogniu. |
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |