Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zając w Gramym sosie
Składniki:
Składniki: comber z udkami z zająca
10 dog cebuli
5 dog tłuszczu
1 łyżka mąki
po parę ziaren jałowca i pieprzu
1 szklanka rosołu
50 ml wytrawnego czerwonego wina
i łyżeczka karmelu
10 dog marchwi
i0 dog selera
1 kalarepa
20 dog wędzonego boczku
sól Zalewa: i00 ml octu
300 ml wody
po parę ziaren ziela angielskiego
jałowca i pieprzu
10 dog cebuli
1-2lisłki laurowe.
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osączyć z wody i zalać ochłodzoną zalewą (wodę zagotować z octem, przyprawami i cebulą), naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7oC) na 2-3 dni. Po wyjęciu mięso osączyć z zalewy, natrzeć solą, obsmażyć na tłuszczu i przełożyć do rondla. Na tłuszczu ze smażenia mięsa zrumienić mąkę, dodać drobno posiekaną cebulę, chwilę poddusić, rozprowadzić rosołem, dodać wino, karmel i przyprawy, gotować przez 15 minut i prze-trzeć przez sito. Uzyskanym sosem polać mięso w rondlu. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w słupki i obgotować w niewielkiej ilości wody, prze-łożyć do mięsa, dodać również boczek pokrajany w drobną kostkę, oprószyć lekko solą, rondel przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Dusić aż mięso będzie miękkie. Mięso wyjąć, podzielić na porcje i ponownie włożyć do sosu z jarzynami. Podawać z ziemniakami, makaronem domowym, kaszą gryczaną z dodatkiem surówek lub sałatek
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"