Potrawa: POLĘDWICA Z JELENIA PO WŁOSKU\ |
Składniki: Składniki: 60 dag polędwicy z jelenia 100 ml oleju słonecznikowego lub sojowego 2-3 rąbki czosnku 1 łyżka bardzo drobno posiekanej zielonej pietruszki pół cytryny sól pieprz cukier. |
Sposób przygotowania: Polędwicę umyć, osączyć z wody, powycierać ściereczką, natrzeć olejem wymieszanym pieprzem i jednym roztartym ząbkiem czosnku, ciasno zwinąć w papier pergaminowy i wstawić a parę godzin do chłodnego miejsca. Później polędwicę włożyć do brytfanny, dodać połowę oleju, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec lekko skrapiając wrzącą wodą. Upieczone mięso wyjąć, ostudzić, pokrajać w plastry. Do brytfanny z sosem dodać pozostały olej, roztarty czosnek, rozdrobnioną zieloną pietruszkę, chwilę podsmażyć, włożyć porcje mięsa, posolić i dusić pod przykryciem około 10 minut na małym ogniu. Następnie sos doprawić do smaku sokiem z cytryny, ewentualnie odrobiną cukru. Podawać porcje mięsa lekko polane sosem z dodatkiem frytek, zielonej sałaty, sałatki z pa-pryki czerwonej. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |