strona główna forum dyskusyjne


























Zdjęcia ostatnio dodane



Ossobucco 5.
Ossobucco to duszone gicze po włosku = z przeciętymi kośćmi, a słowo to oznacza 'pusta kość' - pusta po zjedzeniu szpiku.
Gotowe - podałem z sałatką, chlebkiem lapońskim polarbröd https://www.polarbrod.se/vara-brod/ i polskim chrzanem - dostępny w tutejszych sklepach, choć cena..szwedzka.
PYCHA!!
25-11-19 14:41
autor: o.m.c. stażysta
25-11-19 14:41
autor: o.m.c. stażysta
25-11-19 13:33
autor: andrzej_0077
25-11-19 13:33
autor: andrzej_0077
24-11-19 16:50
autor: rales
Ossobucco 4.
Ossobucco to duszone gicze po włosku = z przeciętymi kośćmi, a słowo to oznacza 'pusta kość' - pusta po zjedzeniu szpiku.
Półtorej godzinki duszenia w piekarniku, po godzinie przełożyłem giczki na drugą stronę - tę zanurzoną w sosie dałem do góry.Bielik coś złapał, ale ten niewysoki brzeg torfu zasłonił widok - widziałem tylko, że jasne pierze leci..Ossobucco 3.
Ossobucco to duszone gicze po włosku = z przeciętymi kośćmi, a słowo to oznacza 'pusta kość' - pusta po zjedzeniu szpiku.
Obsmażyłem króciutko na słonince z dzika, aby zasklepić wszystkie powierzchnie, by sok nie wypływał podczas duszenia. Następnie na tym samym smalcu z dziczej słoninki przesmażyłem warzywa z przyprawami: cebulka, szalotka czyli czosnek alaskoński, czosnek, marchew, trzebulka czyli trybuła ogrodowa, majeranek, bazylia, tymianek i rozmaryn. Szczypta soli, szczypta pieprzu. I całość do gęsiarki - w szklanej wszystko świetnie widać.Ossobucco 2.
Ossobucco to duszone gicze po włosku = z przeciętymi kośćmi, a słowo to oznacza 'pusta kość' - pusta po zjedzeniu szpiku.
Daniel miał półtora roku, ale szpik wciąż czerwony a nie żółty - nadaje się - widać na dole zdjęcia. I widać, jakie to chude mięsko.. Popiłowałem giczoły i przednie, i tylne, na kawałki, aby podczas duszenia wytopił się tłuszcz szpikowy - bo to on nadaje ten niezwykły smak całej potrawie. Ossobucco po mojemu 1.
Ossobucco to duszone gicze po włosku = z przeciętymi kośćmi, a słowo to oznacza 'pusta kość' - pusta po zjedzeniu szpiku.
Tydzień temu upolowałem czarta - czarnego daniela. Mam tylko zdjęcie z miejsca, gdzie padł - miało to być tylko jedno krótkie pędzenie, chciałem porobić zdjęcia na pokocie 'viltparad', ale zeszło nam do zmroku.. Półtoraroczny byczek, czarny jak czart. Tak, wiem, wg polskich kryteriów na 2 czerwone punkty, ale w Szwecji nie ma selekcji, poza tym drugi byczek miał wyraźne dłuższe szpice - ale był zwykłej barwy. Okresy polowań w Szwecji:
- 1-30 IX tylko byki, tylko podchód i czaty.
- 1-20 X również łanie i cielaki, wszystkimi sposobami.
- 21 X - 15 XI okres ochronny na czas bekowiska.
- 16 XI - 28 (29) II wszystkie, wszelkimi sposobami.
24-11-19 16:50
autor: rales
24-11-19 16:48
autor: rales
24-11-19 16:48
autor: rales
24-11-19 16:48
autor: rales
24-11-19 16:48
autor: rales
23-11-19 20:01
autor: andrzej_0077
23-11-19 20:01
autor: andrzej_0077
23-11-19 19:59
autor: benko fab
23-11-19 19:59
autor: benko fab
23-11-19 19:59
autor: benko fab
 
23-11-19 19:59
autor: benko fab
23-11-19 19:59
autor: benko fab
20-11-19 21:49
autor: Smyk"
20-11-19 21:49
autor: Smyk"
20-11-19 21:49
autor: Smyk"
 
20-11-19 21:49
autor: Smyk"
20-11-19 21:49
autor: Smyk"
20-11-19 21:47
autor: Smyk"
20-11-19 21:47
autor: Smyk"
20-11-19 21:47
autor: Smyk"
 Tak dla przypomnienia,  że jeszcze poluję.
Dziczek strzelony z podchodu (94kg). Jest to mój 162-gi dziczek.
Pozdrawiam wszystkich życzliwie spoglądających na łowiectwo.
Darzbór. Bernikle kanadyjskie niezbyt się boją bielików, więc nocują znacznie szerzej rozproszone, niż cyraneczki na poprzednim zdjęciu. Ale nierzadko ten brak szacunku dla birkuta okazuje się śmiertelnym błędem..
20-11-19 21:47
autor: Smyk"
20-11-19 21:47
autor: Smyk"
19-11-19 23:18
autor: Felek
17-11-19 14:53
autor: rales
17-11-19 14:53
autor: rales

Wróć do wyboru galerii <<poprzednie     następne>>

Szukaj   |   Ochrona prywatności   |   Webmaster
P&H Limited Sp. z o.o.