strona główna forum dyskusyjne


























Zdjęcia ostatnio dodane



25-11-19 21:06
autor: zastrzyk
25-11-19 14:41
autor: o.m.c. stażysta
25-11-19 14:41
autor: o.m.c. stażysta
25-11-19 13:33
autor: andrzej_0077
25-11-19 13:33
autor: andrzej_0077
Ossobucco 5.
Ossobucco to duszone gicze po włosku = z przeciętymi kośćmi, a słowo to oznacza 'pusta kość' - pusta po zjedzeniu szpiku.
Gotowe - podałem z sałatką, chlebkiem lapońskim polarbröd https://www.polarbrod.se/vara-brod/ i polskim chrzanem - dostępny w tutejszych sklepach, choć cena..szwedzka.
PYCHA!!Ossobucco 4.
Ossobucco to duszone gicze po włosku = z przeciętymi kośćmi, a słowo to oznacza 'pusta kość' - pusta po zjedzeniu szpiku.
Półtorej godzinki duszenia w piekarniku, po godzinie przełożyłem giczki na drugą stronę - tę zanurzoną w sosie dałem do góry.Bielik coś złapał, ale ten niewysoki brzeg torfu zasłonił widok - widziałem tylko, że jasne pierze leci..Ossobucco 3.
Ossobucco to duszone gicze po włosku = z przeciętymi kośćmi, a słowo to oznacza 'pusta kość' - pusta po zjedzeniu szpiku.
Obsmażyłem króciutko na słonince z dzika, aby zasklepić wszystkie powierzchnie, by sok nie wypływał podczas duszenia. Następnie na tym samym smalcu z dziczej słoninki przesmażyłem warzywa z przyprawami: cebulka, szalotka czyli czosnek alaskoński, czosnek, marchew, trzebulka czyli trybuła ogrodowa, majeranek, bazylia, tymianek i rozmaryn. Szczypta soli, szczypta pieprzu. I całość do gęsiarki - w szklanej wszystko świetnie widać.Ossobucco 2.
Ossobucco to duszone gicze po włosku = z przeciętymi kośćmi, a słowo to oznacza 'pusta kość' - pusta po zjedzeniu szpiku.
Daniel miał półtora roku, ale szpik wciąż czerwony a nie żółty - nadaje się - widać na dole zdjęcia. I widać, jakie to chude mięsko.. Popiłowałem giczoły i przednie, i tylne, na kawałki, aby podczas duszenia wytopił się tłuszcz szpikowy - bo to on nadaje ten niezwykły smak całej potrawie.
24-11-19 16:50
autor: rales
24-11-19 16:50
autor: rales
24-11-19 16:48
autor: rales
24-11-19 16:48
autor: rales
24-11-19 16:48
autor: rales
Ossobucco po mojemu 1.
Ossobucco to duszone gicze po włosku = z przeciętymi kośćmi, a słowo to oznacza 'pusta kość' - pusta po zjedzeniu szpiku.
Tydzień temu upolowałem czarta - czarnego daniela. Mam tylko zdjęcie z miejsca, gdzie padł - miało to być tylko jedno krótkie pędzenie, chciałem porobić zdjęcia na pokocie 'viltparad', ale zeszło nam do zmroku.. Półtoraroczny byczek, czarny jak czart. Tak, wiem, wg polskich kryteriów na 2 czerwone punkty, ale w Szwecji nie ma selekcji, poza tym drugi byczek miał wyraźne dłuższe szpice - ale był zwykłej barwy. Okresy polowań w Szwecji:
- 1-30 IX tylko byki, tylko podchód i czaty.
- 1-20 X również łanie i cielaki, wszystkimi sposobami.
- 21 X - 15 XI okres ochronny na czas bekowiska.
- 16 XI - 28 (29) II wszystkie, wszelkimi sposobami.
24-11-19 16:48
autor: rales
23-11-19 20:01
autor: andrzej_0077
23-11-19 20:01
autor: andrzej_0077
23-11-19 19:59
autor: benko fab
23-11-19 19:59
autor: benko fab
 
23-11-19 19:59
autor: benko fab
23-11-19 19:59
autor: benko fab
23-11-19 19:59
autor: benko fab
20-11-19 21:49
autor: Smyk"
20-11-19 21:49
autor: Smyk"
 
20-11-19 21:49
autor: Smyk"
20-11-19 21:49
autor: Smyk"
20-11-19 21:49
autor: Smyk"
20-11-19 21:47
autor: Smyk"
20-11-19 21:47
autor: Smyk"
 Tak dla przypomnienia,  że jeszcze poluję.
Dziczek strzelony z podchodu (94kg). Jest to mój 162-gi dziczek.
Pozdrawiam wszystkich życzliwie spoglądających na łowiectwo.
Darzbór.
20-11-19 21:47
autor: Smyk"
20-11-19 21:47
autor: Smyk"
20-11-19 21:47
autor: Smyk"
19-11-19 23:18
autor: Felek
17-11-19 14:53
autor: rales

Wróć do wyboru galerii <<poprzednie     następne>>

Szukaj   |   Ochrona prywatności   |   Webmaster
P&H Limited Sp. z o.o.