Poniedziałek
26.06.2017
nr 177 (4348 )
ISSN 1734-6827

Wiedza i edukacja



Temat: JAK ROZPOZNAĆ MROŻONE MIĘSO?

Autor: mariandzik  godzina: 14:00
Wojtek napisał słusznie - "mrożone mięso" jest bardzo twarde...dodam, że również bardzo zimne :-) Powierzchnia mrożonego kawałka mięsa będzie matowa, zwłaszcza miejsca, gdzie tkanki były cięte i miały kontakt z wodą. Jeśli natomiast skroi się te miejsca po rozmrożeniu, to moim zdaniem ciężko byłoby rozróżnić świeże i mrożone. To o czym pisał Procupine, to plamy wysuszki powstałej podczas długiego mrożenia przy jednoczesnym złym zapakowaniu. Dla mnie takie mięso nie nadaje się do spożycia. Do mrożenia również używam pakowarki próżniowej, jeszcze mniej profesjonalnej. To podstawa, aby mrożonki były najwyższej jakości.